Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Životinje

Mrka lunja - Milvus migrans

Next
Expand
Animals - Mrka lunja - Milvus migrans

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Mrka lunja (lat. Milvus migrans) naseljava četiri kontinenta i je jedna od najbrojnijih ptica grabljivica. Ova ptica je srednje veličine i pripada porodici jastrebova (lat. Accipitridae). Njena trenutna globalna populacija procenjuje se na oko 6 miliona primeraka.

Mrka lunja je oportunistički lovac i za razliku od drugih pripadnika iz njene porodice, ima veću sklonost ka hranjenju otpacima. Ona u potrazi za hranom puno vremena provodi leteći. 

Široko je rasprostranjena, naseljava oblasti Evroazije sa umerenom i tropskom klimom i delove Australazije i Okeanije, pri čemu su populacije iz oblasti sa umerenom klimom obično selice.

Mužjak i ženka su slični po izgledu. Lako su prepoznatljivi po obliku krila i repa. Perje im je smeđe boje i prugasto, na gornjem delu tela je tamno smeđe, na glavi i vratu je bleđe, a iza očiju tamnije. Spoljna letna pera su im crna, a na donjem delu tela perje im je svetlo smeđe. 

Kljun im je crn, dok su nozdrve žute boje. Noge su žute boje, a kandže crne. Perje mužjaka i ženke je isto, stim što su ženke nešto duže. Raspon krila mrke lunje je oko 150 cm.

Tagovi: Ptice

Komentari

Facebook

DISQUS