Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Životinje

Muflon - Ovis orientalis orientalis

Next
Expand
Animals - Muflon - Ovis orientalis orientalis

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Muflon (lat. Ovis orientalis orientalis) je podvrsta grupe divljih ovaca (lat. Ovis orientalis). Smatra se da je jedan od dva pretka svih modernih vrsta domaćih ovaca.

Muflon danas naseljava Kavkaz, Anatoliju, severni i istočni Irak i veliki deo Irana i Jermenije. Živeli su i na području poluostrva Krim i na Balkanu, odakle su nestali pre 3,000 godina i vratili se u Bugarsku. 

Mufloni su nastanili ostrva Korzika, Sardinija, Rodos i Kipar tokom neolitskog perioda, gde su u poslednjih nekoliko hiljada godina naturalizovane u planinskom području ovih ostrva, što je dovelo do nastanka poznatih podvrsta kao evropski muflon (lat. Ovis orientalis musimon).

Dlaka im ide od crvenkaste do tamno smeđe boje, imaju tamnu traku na pozadini, napred imaju crne podignute delove i obojene svetle delove na strani. Rogovi zrelih ovnova su zakrivljeni skoro pun krug (do 85 cm). Visina do ramena im je oko 0,9 m, a težina oko 50 kg kod mužjaka i 35 kg kod ženki.

Mufloni imaju razvijenu strogu i dominantnu hijerarhiju. Pre sezone parenja, koja traje od kraja jeseni do rane zime, ovnovi pokušavaju da se izbore za svoje mesto u hijerarhiju, kako bi obezbedili pristup ženkama za parenje. Mužjaci započinju međusobne borbe kako bi se dokazali i dobili priliku da se pare.

Polnu zrelost dostignu u dobi od 2. do 4. godine. Trudnoća kod ženki traje 5 meseci i daju 1-2 mladunčeta.

Ovnovi na Fruškoj gori nastanjuju područje lovišta Vorovo, kod Erdevika.

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS