NE SMEMO DOZVOLITI MOTORE I KVADOVE U ZAŠTIĆENOM PODRUČJU
Ћир
Životinje

Stepski soko - Falco cherrug

Next
Expand
Animals - Stepski soko - Falco cherrug

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Stepski soko ili Banatski soko (lat. Falco cherrug) je ugrožena vrsta sokola, koji naseljava samo jugoistočnu i delom srednju Evropu, dok se glavnina svetskog areala nalazi u srednjoj Aziji.

Stepski soko je snažnije fizičke strukture od sivog sokola i gotovo je podjednako krupan kao artički soko, ali ceo je u svetlosmeđim tonovima perja. Na gornjoj strani tela je smeđ, a na donjoj je bled i pegav, dok mu je glava svetla. Prosečno naraste do 50 cm i ima raspon krila između 105 i 130 cm. 

Od sivog sokola se razlikuje takođe i po malo širim krilima i dužim repom, koji drži široko raširen tokom jedrenja. Leti u sporim zamasima krila i za jednog sokola slabije jedri i klizi kroz vazduh.

Gnezdi se u gnezdima gavrana, vrana, pa čak i orlova, bilo da su napuštena ili da on sam otera vlasnika. Često se gnezdi i u kolonijama čaplji. Gnezdi se na tlu ili u šumi, u aprilu i maju, gde ženke ležu od 3 do 6 jaja na kojima sede obe ptice 28-30 dana. Mladi sokolovi gnezdo napuštaju s 40-45 dana starosti, a nakon sledećih 30-45 dana postaju nezavisni i napuštaju teritoriju.

Pored ptica lovi i sisare, posebno tekunice i zečeve. Plen napada u letu, vodoravnim obrušavanjem.

Tagovi: Ptice

Komentari

Facebook

DISQUS