Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Životinje

Velika lasica - Mustela erminea

Next
Expand
Animals - Velika lasica - Mustela erminea

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na Fruškoj gori stanuje i velika lasica (lat. Mustela erminea), mali sisar iz roda lasica (lat. Mustela), a porodica kuna (lat. Mustelidae). Naseljavaju skoro svaki deo severnog umerenog, podarktičkog i arktičkog pojasa Evrope, Azije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Većinu prostora gde žive, velike lasice dele sa vidrama. Mogu porasti do dužine od oko 30 cm, pri čemu su mužjaci obično dosta veći od ženki. Glava im je trouglasta, uši zaobljene, a oči lako uočljive, crne i velike. Krzno je relativno kratko i dobrog kvaliteta. Leti je smeđe ili crvenkaste boje, a zimi postane bele boje osim vrha repa koji ostaje crn. 

Ima dobro razvijena čula sluha i njuha, a slabije razaznaje boje. Obično nastanjuju gustiše i šumarke. Žive u brlogu ili jazbini oko kojih kriju zalihe hrane, a nekada preuzmu rupe od glodara. 

Hermelin je aktivan pretežno danju. Kao vrlo živahne i izuzetno spretne životinje mogu loviti i ispod zemlje, izvrsni su plivači i penjači, a sneg im ne predstavlja nikakav problem. Žive usamljeničkim životom, a van sezone parenja mužjaci i ženke predstavljaju konkurente. Teritoriju označavaju mirisom. 

Hermelin lovi glodare, ptice, zečeve i leminge. Hrani se i ptičjim jajima, žabama, ribama, pa i insektima, a ponekad može usmrtiti i srnu. Tokom lova temeljno pretražuje teren. Plen savlada ugrizom u vrat ili mu smrska lobanju. Ponekad lovi i noću, a retko napada domaće životinje.

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS