Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Životinje

Vidra – Lutra lutra

Next
Expand
Animals - Vidra – Lutra lutra

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na Fruškoj gori živi i vidra, obična, rečna ili evropska (Lutra lutra). Pripada porodici kuna i izuzetno je prilagođena životu u slatkoj vodi. Poznata je kao veoma vešt i brz plivač. Vidre imaju gipko i vrlo pokretno telo, koje im je izuzetno osposobljeno za ronjenje. U vodi mogu izdržati izuzetno dugo, a za hvatanje plena se služe oštrim i snažnim zubima.

Prvenstveno se hrane ribom. U lovu nisu izbirljive, i po pravilu love plen koji se može najlakše uhvatiti u datom trenutku. Ipak, omiljena hrana su joj jegulje. Vrlo su strašljive, suzdržljive životinje koje žive samačkim životom. U lov idu pretežno noću, a dan uglavnom provode u svojim jazbinama. Love i hrane se u bistrim i nedubokim potocima, a poželjno je da su ti potoci obrasli gustišem i u blizini poplavnih područja. U potrazi za hranom, često znaju da se sele iz jednog rečnog područja u drugo, pritom prelazeći velike udaljenosti. Vidre obeležavaju svoju teritoriju izmetom, i često je kontrolišu. Mladunci nauče plivati u starosnoj dobi od oko 80 dana, kada im krzno dovoljno poraste i postane vodootporno. Mužjaci ne učestvuju u podizanju mladih.

Zanimljivi podatak je da se krik razbesnele vidre može na vodi čuti i dva kilometara daleko. Nekada su lovljene zbog svog krzna, koje se smatralo skupocenim, ali su ih ubijali i ribari da im ne bi činile konkurenciju. Vidra je ugrožena i strogo zaštićena vrsta u Srbiji, i svaki sačuvan ili spasen primerak je nemerljiv.

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS