Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Novosti

Da li su arheolozi na pragu pronalaska palate rimskog cara Maksimilijana?

Next
Expand
News - Da li su arheolozi na pragu pronalaska palate rimskog cara Maksimilijana?

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Timovi srpskih i australijskih arheologa temeljno istražuju lokalitet Glac, u blizini Sremske Mitrovice, i postoji naznake da su pred velikim otkrićem. Iako su poduhvat započeli kao arheološko iskopavanje antičke vile, elementi na terenu ukazuje da je u pitanju palata rimskog cara Maksimilijana.

U „majci svih gradova", kao su još u antičko doba zvali Sremsku Mitrovicu, rođeno najmanje osam rimskih careva, ali ekipe arheologa su tu samo zbog Maksimilijana, i palate koju je izgradio.

„U istorijskim izvorima iz IV veka se kaže da je car Maksimilijan Herkulije podigao palatu u neposrednoj blizini Sirmijuma, na mestu gde su njegovi roditelji radili kao nadničari. Pošto je ovo jedini lokalitet u blizini Sirmijuma koji ima ekskluzivan, carski materijal, mi pomišljamo da bi ovo mogla biti palata koju je pomenuo istorijski izvor iz IV veka", kaže Stefan Pop Lazić iz Arheološkog instituta u Beograda.

Pored skupocenog mozaika, koji je bio statusni simbol aristokratije i ostataka kula koje označavaju da je vila bila dobro obezbeđena, najveće otkriće koje govori u prilog tome da je ovde nekad živeo rimski car je ljubičasti porfir.

Ovakva vrsta kamene iskopavana je samo u carskim rudnicima u Egiptu. Inače, u antičkom Rimu, ljubičasta boja je, bilo na odeći ili na građevinama, bila dozvoljena isključivo imperatorima.

Sidnejski profesor Ričard Majls za istraživanje Sirmijuma, kaže, da je kruna njegove karijere: „Radio sam puno u Severnoj Africi, u Alžiru i Tunisu, zatim u Rimu, što je bilo sjajno, ali sam poželeo da se pozabavim nečim sasvim drugačijim. Čuo sam za srpska nalazišta, posebno se zainteresovao upravo za Sremsku Mitrovicu, i rešio - ovo je mesto na kom želim da iskopavam”.

Arheolozi žele da od nalazišta, između ostalog, naprave i edukativni centar, a ovde možete pogledati prilog N1 televizije direktno sa iskopina.
 
Izvor: TV N1

Tagovi: Sirmium

Mesto: Sremska Mitrovica

Komentari

Facebook

DISQUS