Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Novosti

Dnevna akcija po Fruškoj gori i Gradić fest za kraj dana

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Ovonedeljna „Gde za vikend” akcija je malo drugačija od prethodnih, i prvi put ćemo kombinovati Frušku goru i urbanu sredinu, dnevni i noćni provod. Povod za to je Gradić fest i naš kutak  u Nazorovoj ulici. Fruškaćev departman za hedonizam i razonodu biće otvoren za sve vas dobronamerne ljude od 1. do 3. septembra sa sa početkom od 20 časova u petak, a ostalim danima u 18 časova. Kako bi stigli što bolje da iskoristite dan, a i da se pripremite za večernju posetu festivalu, predlažemo ture po Fruškoj gori koje su u blizini Novog Sada. 

Put svakako može da vas odvede u pravcu Sremskih Karlovaca koji su priča za sebe. U centru možete da uživate u kulturno-istorijskim sadržajima kao što su Bogoslovija i crkva Svetog Nikole. Obavezno svratite do česme četiri lava i Karlovačke gimnazije, koje su vam usput kako dalje nastavite šetnju centrom. Kako bi zaokružili svoj obilazak na najlepši način, svratite do Duškovog vidikovca, odakle se pruža prelep pogled na Sremske Karlovce i Dunav.

Za vas koji više volite odlazak u prirodu, prođite kroz naselje i zaputite se prema izletištu Stražilovo. Usput svratite do Dvorske bašte, koja je prelep park sa zanimljivom pričom. Na Stražilovu možete da se popnete do Brankovog spomenika ili do planinarskog doma Stražilovo, ako ste raspoloženi da malo uživate u prirodi, uz osveženje. Za one sa malo više kondicije, predlažemo i šetnju do manastira Velika Remeta.

Kod Novog Sada nalaze se i Kamenički park, u čijoj blizini su Dunav i dvorac Marcibanji-Karačonji koji možete obići ili svratiti na klopu i chill do vile Milana. Ovde ćete zaboraviti na vreme. 

Na putu ka Rakovcu nalaze se arheološko nalazište Gradina i spomenik Stručica. Usput su pećina Beli Majdan i manastir Rakovac, a na kraju uspona na brdo je izletište Zmajevac, sa divnim pogledom na Srem. Ako tim putam nastavite dalje i krenete da se spuštate, stići ćete do Vrdnika, gde možete da se opustite na nekom od bazena, u obilasku manastira Vrdnik ili ručku u nekom od lokalnih restorana. Vrdničke stepenice su takođe blizu, a njih ne smete da propustite.

U blizini Vrdnika nalazi se selo Mala Remeta. Ovde je smešten istoimeni manastir, a ako ste raspoloženi za dobru tradicionalnu klopu i uživanje u pogledu, svratite do Fruškogorske lugarnice. Ovde takođe možete da uzmete smeštaj, kako bi se odmorili u fruškogorskom miru.

Ako ne skrenete sa glavnog puta ka Rakovcu i nastavite pravo, stižete do Beočina, koji oko sebe ima baš bogatu ponudu. Tu su kupanje na plaži kod Karaša, obilazak manastira Beočin ili rasadnika Nacionalnog parka Fruška gora. Predahnuti  i klopati možete u restoranu Beli Čin i posle nastaviti do spomenika Pavlasov Čot, predajnika Crveni Čot, koji je ujedno i najviša tačka na Fršukoj gori ili do Dumbovačkog vodopada i izletišta Brankovac, ako ste više za uživanje u prirodi.

Poslednja stanica, koja je dovoljno blizu Novog Sada, je Čerević. U selu možete uživate u školi jahanja iil naći smeštaj da prenoćite u Eko-etno klubu ili Etno budžaku. Oba domaćinstva su odlična i gostima pružaju pun ugođaj. Oko Čerevića možete da posetite izletište Testera ili Andrevlje, gde se u istoimenom hotelu možete osvežiti i uživati okruženi šumom. U blizini je i dolina kestenova, a za one sa malo boljim hiking stažom predlažemo obilazak kamenoloma Debeli cer, odakle se pruža impozantan pogled.

Pošto Gradić fest traje ceo vikend, savetujemo vam da dozirate dnevne akcije, kako bi ostavili dovoljno energije i za večernje zezanje. U okolini Novog Sada sigurno ćete naći nešto za sebe i učiniti vikend koji je pred vama posebnim.

Sve lokacije možete pronaći na našoj mapi i isplanirati vašu dnevnu rutu. Za obilazak domaćinstava i restorana, bilo bi dobro da se najaviti ranije. Kontakte ćete naći u opisu svakog navedenog sadržaja, samo ispratite linkove.

Savet: Budite fini i ponesite vaše smeće sa sobom... pokupite usput još neku plastičnu flašu, jer komunalne službe ne odlaze u prirodu. Čuvamo našu zemlju! 

Tagovi: Vikend sa porodicom, Zdrava hrana, Deca

Komentari

Facebook

DISQUS