Ћир
Novosti

Kako da se pripremite i bez čega da ne krećete na planinarenje

Next
Expand
News - Kako da se pripremite i bez čega da ne krećete na planinarenje

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Šetnje u prirodi često umesto lepog iskustva i razonode mogu da postanu nešto između neprijatnosti i katastrofe. Kada stignete na planinu, a zaboravite nešto da ponesete ili nemate adekvatnu opremu, tada je već kasno.

Vrlo brzo dođe reality check i na teži i bolniji način naučite šta znači kada imaš lošu obuću i kada su ti mokre noge, kada nisi poneo klopu i vodu ili kada hoćeš da zapliš vatricu, da se malo ugreješ sa svojim saborcima planinarima, a nemaš upaljač ili šibice.

Šalu na stranu, pošto svi u životu težimo da pravimo lepe trenutke vredne sećanja, jako je bitno da pre polaska dobro isplanirate rutu gde ćete ići, šta je sve potrebno da ponesete, bilo da ste rekreativac ili iskusna planinska mačka, i kakva oprema vam je neophodna kako bi se vaša avantura završila samo sa umorom i osmehom.

Nama se desilo, sada pripovedamo! ?

Kako bi izbegli neprijatnosti i maksimalno uživali u vašoj avanturi, za vas smo pripremili listu stvari koje je bitno da imate na umu i koje treba da ponesete sa sobom.

Fizička sprema
Svi mi volimo da mislimo da smo u formi i kako kidamo, a često situacija u realnosti nije takva. Zato je bitno ne idete iznad svojih mogućnosti, kako bi izbegli premor, povrede i da postanete teret ostalim planinarima iz ekipe.

Dobro je znati da po kondicionoj težini akcije delimo na: 

  • Lagane - planinarski izleti dostupni svakom planinaru, gde ukupno trajanje hoda ne prelazi 5 sati, isključeni su dugi i strmi usponi, kumulativna visinska razlika pri usponu ne prelazi 300m
  • Srednje - lakše planinarske ture dostupne većini planinara sa hodanjem do 7 sati, koje mogu da sadrže duže i kraće strme deonice. Ukupna visinska razlika pri usponu je od 400 do 600m
  • Otežane - teže planinarske tura koje podrazumevaju više dugih, strmih uspona. Dužina trajanja hoda je od 7-9 sati, a ukupna visinska razlika pri usponu ide od 800 – 1100m. Nisu pogodne za sve kategorije planinara 
  • Teške - veoma zahtevne ture sa hodanjem od 10 i više sati, koje se preporučuju samo kondiciono spremnim planinarima. Sadrže višekratne duge, strme i veoma strme uspone uz kumulativnu visinsku razliku pri usponu preko 1200m

Zato budite realni, konsultujte se sa iskusnijim planinarima i dajte sebi prostora da postepeno napredujete.

Planinarska oprema
Danas postoje razni tipovi planiraske opreme, koja je kvalitetna i možete je kupiti po pristupačnim cenama. Najbitnije je da je funkcionalna, udobna, lagana i izdržljiva.

Osnovnu planinarsku opremu čine: cipele, ranac, odeća - garderoba (pantalone, jakna sa kapuljačom, kabanica, aktivni veš, duks, kapa, rukavice, čarape) štapovi za hodanje, sitna oprema (naočare, maska za lice, čeona lampa…), lekovi, kozmetika, paket prve pomoći, sredstva za higijenu, hrana i piće, pribor za orijentaciju…

Ovde su najvažniji garderoba i hrana i piće, bez kojih ne bi trebali da krećete u akciju. Ostalu osnovnu opremu možete nabaviti tokom vremena, u zavisnosti od vaših potreba ili je pozajmiti od nekog pritatelja planinara.

Cipele
Kod planinara cipela glavu čuva i najvažniji je deo opreme. Za period proleće – jesen i lakše uspone koriste se mekane i udobnije cipele – tzv. treking cipele (goretex, simpatex…). Nisu previše izdržljive, ali su veoma lake i udobne. 

Ako se krećete po kamenju ili kroz sneg, obavezno koristite duboke, čvrste, po mogućstvu nepromočive cipele. Njihova osnovna uloga je da vam obezbede čvrst oslonac i dobro prijanjanje uz podlogu (stena, sneg, trava…), prevenciju od povreda skočnog zgloba i zaštitu nogu od drugih spoljnjih uticaja (kamenje, sneg). 

Ranac 
U njima nosimo individualnu opremu i podjednako su važan deo planinarske opreme kao i cipele. Kvalitetan ranac izrađen je od poliamidnih ili poliesterskih materijala koji su, do određene granice, vodootporni. Ranac dodatno od vlage štitimo posebnom navlakom, ili širom kabanicom. 

Veličinu ranca birate u zavisnosti od namene - one od 20 do 35 litara koristimo pri jednodnevnim turama, dok se za višednevne ture koristi ranac od 40 do 60 litara. Postoje još veći ranci od 60 – 90 litara, ali se oni uglavnom koriste pri dužim turama - ekspedicijama.

Garderoba 
Njena glavna uloga je funkcionalnost i dobra zaštita. Bitno je da bude lagana i da vam ne ide previše uz telo. Pored toga ona treba da čuva, a ne da stvara telesnu toplotu, a osnovno pravilo je višeslojnost, kako bi po potrebu lakše mogli da se raskomotimo.

Aktivni veš 
Bazni sloj odeće (majica i gaće) ima ulogu da prikupi znoj sa kože i preda ga gornjim slojevima odeće. Najbolju funkciju ima kada je skroz pripijen uz telo. Poželjno je da bude od brzosušećeg materijala, kome će za sušenje biti dovoljna mala cirkulacija vazduha i temperature našeg tela. 

Duksevi, rolke… 
Ovo je drugi sloj koji oblačimo između donjeg veša i jakne. Debljinu duksa prilagođavate vremenskim prilikama i on je neizbežan deo garderobe, pogotovo na niskim temperaturama. Poželjno je da budu od lakih sintetičkih materijala (zimi polar, leti mikrofiber) koji ne upijaju znoj, brzo se suše i dišu, ne zadržavajući mirise i nečistoće. 

Jakna sa kapuljačom 
One su najčešće dvoslojne, donji je polar i gornji vetrovka od sintetičkih materijala čija je osnovna uloga zaštita od kiše, snega i udara vetra, a koja pritom omogućava vašem telu da normalno ,,diše” (proizvodi ,,Goretex”, ,,Polartec”, ,,Event” …). Preporučuju se jakne upadljivih boja, sa puno džepova i rajsveršlusima za ventilaciju. 

Pantalone 
Najbolje su se pokazale pantalone napravljene od sintetičkih i elastičnih materijala koji se brzo suše na telu. Zavisno od namene za termo izolaciju je najbolji „fleece”, protiv vetra „windstopper”, a za zaštitu od vode „goretex”. Bez obzira na godišnje doba i uslove planinarenja preporučuje se pešačenje u pantalonama sa dugim nogavicama (zaštita od insekata, zmija, šiblja…). 

Poželjno je da su malo šire, komotnijeg kroja, sa ojačanjem na sedalnom delu i kolenima, sa više funkcionalnih, dubokih džepova.

Čarape
Planinari obično nose dva para čarapa, jedan par tankih pamučnih, a preko njih par debljih – vunenih ili pamučnih (preporučuju se vunene). Vuna upija i do 40% vlage u odnosu na svoju masu, a da pri tome nemate subjektivan osećaj vlažnosti, što je značajno za zaštitu stopala u zimskim uslovima.

Kapa, kačket, šešir… 
Kačket zimi mora imati zaštitu za uši, a leti za lice, uši i vrat (tzv. ,,legionarka,,). Za leto su praktični i šeširi sa širokim obodom, slameni ili od drugih lakih materijala, koji takođe pružaju dobru zaštitu lica i vrata od UV zračenja i obavezno je da imaju sigurnosnu vrpcu ispod brade. Zimske kape izrađuju se od vune ili od polara, i u slučaju potrebe, preko njih može da se navući kapuljaču.

Rukavice 
One su neophodan deo opreme, jer se i najmanji pad temperature najpre osećamo na vrhovima prstiju. Za zimu se preporučuju dva para rukavica – donje (tanke) od polara, nekada sa sečenim prstima, i gornje (deblje) po mogućstvu nepromočive.

Štapovi za planinarenje
Mnogi planinari koriste trodelne, teleskopske štapove. Njihova osnovna uloga je da, apsorbovanjem dela naše težine oko 25% (uključujući i težinu ranca), smanje opterećenje na kičmu i noge (kukovi, skočni zglobovi i posebno kolena). Koriste se pri usponu i silasku, uvek u smeru padanja tela, mada su najkorisniji i najpotrebniji pri dugim silascima. 

Kamašne
Pokrivaju potkolenicu, do cipela. Služe da spreče upadanje snega, blata i sitnih kamenčića u cipele, i za zaštitu od vlage i rose u visokoj travi. Takođe štite od prljanja blatom, krpelja, nekada i od zmijskog ujeda.

Pribor za orjentaciju 
Tu spadaju GPS, kompas, karta, visinomer… 

Dodatna oprema za zimske ture 
Zimska (,,perjana”) jakna, zimske pantalone, dugačke gaće, rukavice (dva para), zimska kapa, maska za lice, ski naočare, termos boca, a u dogovoru sa vodičem, zavisno od uslova smeštaja i uspona, dereze, cepin, primus (topljenje snega), folija za zaštitu od hladnoće, rasklopiva lopata, mast protiv smrzavanja i drugo po potrebi… 

Dodatna oprema za kampovanje (bivak) 
Šator, vreća za spavanje (opseg prilagođen vremenskim uslovima), podloga za vreću, primus (za kuvanje) sa rezervnim patronima, posuđe za kuvanje i jelo, čekić za kočiće…. Penjačka oprema (specifikacija zavisi od karaktera akcije i nosi se u dogovoru sa instruktorom – vođom akcije): alpinistički pojas, uže, prusici, karabineri, šlem, gurtne i drugo, po potrebi…

Ovo bi manje-više bilo to što se tiče opreme. Napomenućemo još jednom da vam je za sve akcije najvažnije kvalitetna osnovna oprema i ekipa s kojom idete. Kasnije kako usponi postanu viši, po potrebi ćete dodavati opremu koja vam za bazičnije šetnje neće biti neophodna. 

Za sve vas koji želite da saznate još više detalja o planinarenju, PSD „Kablar” je spremio ovaj ozbiljan planinarski priručnik

Za kraj, samo da vas podsetimo da smeće koje napravite u prirodi, obavezno ponesete sa sobom!

Komentari

Facebook

DISQUS