Ћир
Planinarski domovi

Planinarski dom Stražilovo

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Planinarski dom „Stražilovo” se nalazi na severoistočnom delu Fruške gore, usamljen u predivnoj stražilovskoj šumi, 5 km od Sremskih Karlovaca, 12 km od Novog Sada i 83 km od Beograda.
Izgrađen je izgrađen 1961. godine i tokom svog postojanja izrastao je u omiljeno mesto planinara, rekreativaca i ljubitelja prirode. 

Svojom ponudom fokusiran je na tri segmenta: edukativni, sportsko-rekreativni i turistički. U poslednjoj deceniji objekat je ugostio veliki broj đaka, studenata, naučnih radnika, sportista, rekrativaca i zaposlenih na brojnim seminarima, edukacijama, školama u prirodi, motivacionim i tim-bilding vikendima. 

Svake godine Planinarski dom „Stražilovo” je domaćin nekolicini međunarodnih i mnogobrojnim nacionalnim i regionalnim takmičenjima iz orijentiringa i MTB biciklizma, kao i planinarstva (Fruškogorski maraton, Bukovački maraton, Noćni marš, Memorijal Radivoja Kovačevića, UltraFresh itd). 

Pored toga, ovo je jedan od omiljenih i najposećenijih turističkih objekata na ovom delu Fruške gore. Sa zadovoljstvom učestvuju u organizaciji kulturno-umetničkih događaja, poput koncerata, umetničkih radionica, nastupa KUD-ova i amaterskih pozorišta. 

Objekat raspolaže sa velikom salom, malom TV salom, multimedijalnom učionicom, kompletno opremljenom kuhinjom, četiri kupatila sa toplom vodom. Na spratu se nalaze četvorokrevetne i šestokrevetne sobe, ukupnog kapaciteta od 50 kreveta.

Izvan objekta su smešteni osvetljeni tereni za mali fudbal, badminton i odbojku, veštačka stena, botanička bašta (arboretum drveća i žbunja Fruške gore), otvoreni amfiteatar (šumski bioskop), pejnt-bol teren i igralište za decu.

Planinarski dom i njegova okolina su idealni za održavanje višednevnih seminara, edukacija, motivacionih treninga, „tim bilding“ akcija i škola u prirodi, kao i jednodnevnih i višednevnih izleta u prirodi, obilazak fruškogorskih znamenitosti, Sremskih Karlovaca i Dunava. 

U okviru doma instaliran je prečistač otpadnih voda, prvi na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora. Za zagrevanje potrošne vode koriste se solarni paneli, a rekonstruisan objekat je u skladu sa svim normama održivog zgradarstva. Planinarski dom ima struju i vodu (tehničku), pa se je bitno da svi gosti vodu troše pametno i umereno, kako bi je bilo u dovoljnim količinama za sve ostale posetioce.

Ovde se možete okrepiti uz kafu, čaj, pivo, sokove i domaće karlovačko vino, bermet i rakiju. Za organizovane grupe pripremaju doručak, ručak i večeru. U slučaju potrebe i u dogovoru sa vama, takođe pripremaju vegetarijanske i veganske obroke. Ukupan kapacitet sale za ručavanje je 55 mesta.

Pored toga, pružaju usluge pešačkih i biciklističkih vodiča, penjanje po veštačkoj steni, iznajmljivanje planinskih bicikala, pejnt-bol opreme sa pravom šumskom arenom, organizovane tematske planinarske ture, safari, posete Sremskim Karlovcima, aktivne sportove na Dunavu, stručne predavače iz oblasti ekologije, zaštite i obnovljivih izvora energije, fitnesa i treninga, lekovitog bilja, mitovima i legendama Srema i još mnogo toga. 

Aktivnost: Proslave, Noćenje, Šetnje, Biciklizam

Mesto: Sremski Karlovci

na mapi location

  • Lat: 45.172623
  • Long: 19.912516
  • Alt: 284 m

Komentari

Facebook

DISQUS