Ћир

Turizam

Brojne lokacije kao što su izletišta, jezera, šumske staze, vidikovci i vazdušne banje Fruške gore nude veoma širok spektar zanimljivosti za prave ljubitelje prirode i rekreacije. Mirna i gostoljubiva fruškogorska mesta, prelepi pejzaži kao na slikama velikih majstora, pogled na prostrane ravnice i vinograde na obroncima predstavljaju raj za pronalaženje duhovnog mira i ravnoteže. Sa druge strane, riznice geološkog i kulturno-istorijskog nasleđa pričaju zanimljive priče od praistorije pa sve do današnjih dana. Posebno mesto zauzimaju fruškogorski manastiri, koji predstavljaju stubove duhovnosti i kulture naroda na ovim prostorima. Sve ove odlike Fruške gore čine je atraktivnom i primamljivom destinacijom i predstavljaju poziv za turiste svih profila da je posete i uživaju u njenim čarima. Turizam u Vojvodini odnosno Srbiji može se ponositi bogatstvom Fruške gore.

Odmor i rekreacija

Odmor i rekreacija

U proleće i leto fruškogorska izletišta i obale jezera predstavljaju pravi raj za kampere. Izletišta, sa dobro obeleženim šumskim stazama, nude odlične uslove za razne vidove sporta i rekreacije uz uživanje u retkoj prirodi. Većina jezera ima uređene delove za kupače, a takođe, omiljene su i destinacije za ljubitelje sportsko-rekreativnog ribolova.

Eko-turizam

Eko-turizam

Područje nacionalnog parka u okviru kog se nalaze mnoga zaštićena prirodna i kulturna dobra, dobar su preduslov za razvoj eko-turizma. Fruškogorska sela vekovima žive u koheziji sa prirodom i poseduju kapacitet da zadovolje principe eko-turista. Za sada postoje određeni smeštajni objekti koji se nalaze u područjima netaknute prirode, ali je, nažalost, većina njih van funkcije. Obnavljanje takvih objekata bilo bi odlično rešenje za razvoj ove grane turizma i lokalnih zajednica, kao i za unapređenje ekološke svesti svih učesnika.  

Seoski turizam

Geografski položaj fruškogorskih mesta, čist vazduh i prelepo prirodno okruženje su odlična preporuka za sve koji žele da provedu odmor na selu. Sela Fruške gore poseduju izuzetan potencijal za razvoj seoskog turizma, koji je samo delimično iskorišćen. Pozitivan primer je Vrdnik, gde se može naći smeštaj u okviru seoskih domaćinstava, a vazdušna banja „Termal” i drugi atraktivni sadržaji garantuju prijatan porodični odmor. Ukoliko ste zainteresovani da posetite fruškogorska sela, naići ćete na gostoljubivost njihovih meštana i mnoge zanimljivosti prirodnog i kulturnog karaktera.    

Put vina

Put vina

Nezaobilazna turistička ponuda predstavlja čuveni fruškogorski put vina. Vinarstvo Fruškogorja je jedno od najstarijih na Starom kontinentu, i vina ovoga kraja vekovima su krasila trpeze evropskih dvorova, a svoje mesto našla su i na Titaniku. Pored fruškogorske prestonice vina, Sremskih Karlovaca, poznate su i vinarije Banoštora, Čerevića, Neština, Erdevika, Iriga, kao i većine mesta u Sremu. Sremci ponosno nose titulu najveštijih vinogradara i vinara, zahvaljujući vekovnom iskustvu i tajnim recepturama za pravljenje ovog „božanskog pića”.

Rečni turizam

Rečni turizam

Prirodna simbioza Fruškogorja sa rekom Dunav, kao i deltom Tise i donjim tokom Save oslikava jedinstvenost ovog područja. Tok Dunava, uporedo sa pružanjem Fruške gore, predstavlja skup izuzetnih geografskih, prirodnih i kulturnih odlika i zanimljiva je ponuda ljubiteljima rečnog turizma. Možete uživati u umirujućoj vožnji čamcem, posmatrajući prelepa fruškogorska mesta i dunavske netaknute obale. Mesta gde Dunav usporava odlikuju se brojnim sprudovima i malim ostrvima, prekrivenim sitnim peskom – dunavcem, i odlične su destinacije za kupanje. Ukoliko volite sportsko-rekreativni ribolov, predusretljivi stari dunavski alasi će sigurno podeliti deo svog životnog iskustva i uputiti vas na neke od tajnih spotova gde riba dobro grize.    

Podeli

Komentari

Facebook

DISQUS