Ћир
Priroda

B Magazin - Fruškaćevih top 5 lokacija na Fruškoj gori

Next
Expand
Nature - B Magazin - Fruškaćevih top 5 lokacija na Fruškoj gori
Nature - B Magazin - Fruškaćevih top 5 lokacija na Fruškoj gori

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Ekipa B Magazina nas je pozvala da, za njihovo prvo izdanje, predložimo pet lokacija na Fruškoj gori, za koje mislimo da nikako ne bi smeli da ih propustite. Ovo je časopis za savremene i moderne poslovne ljude, koji pored saveta kako da unapredite svoje veštine i karijeru, takođe želi da vam da predloge kako da napravite balans nakon naporne radne nedelje.

Ispod je tekst sa naših pet predloga i jedva čekamo da saznamo koji su vaši top pick-ovi.

Lepota Fruške gora je njena raznovrsnost i što svako može da pronađe nešto za sebe. Za vas smo izdvojili pet lokacija koje su nama posebno drage, a želimo da se nađu i u vašoj to-do listi:

1. Beli Majdan - Stari kamenolom ili kako ga još zovu Rakovačka pećina, nalazi se u Rakovcu. Visoka oko četiri metra, svod drže veliki kameni stubovi i nastala je iskopavanjem kamena u davnim vremenima, najverovatnije za potrebe obližnjeg manastira Rakovac. Postoje i stepenice isklesane u kamenu, tako da možete obići sve odaje u unutrašnjosti. Dimenzije celog kompleksa su impozantne i jedinstvene za područje Fruške gore.

2. Ledinačko jezero - Još jedan dragulj Fruške gore koji je nastao 1999. godine, prestankom rada pumpi kamenoloma Srebro. Na tom mestu je eksploatisan trahit, retka ruda vulkanskog porekla, koja služi za asfaltne mešavine i betone visokog kvaliteta. Jezero se punilo podzemnim vodama, kao i potocima Lukin svetac i Srebrni potok. Voda je s vremenom rasla, tako da je u jednom trenutku dubina jezera iznosila oko 50 metara.

3. Livada Kišelez - jedna od najlepših livada na Fruškoj gori, nalazi se na oko 2,2 kilometra od skretanja za manastir Đipša, iz pravca istoka. Pogled koji se pruža podseća na više planinske predele, a na livadi se često možete videti veliki broj ovaca na ispaši. Pogled sa Kišeleza nikako ne smete propustiti!

4. Vila Ravne - U šumi nedaleko od Sviloša Vila Ravne nezaobilazno je obeležje ovog dela Fruške gore, već više od jednog veka. Vilu je sagradila iločka plemićka porodica Odeskalski (Odescalchi), prvenstveno zbog uživanja u fruškogorskom raju. Vilu je ponekad koristio visoki državni funkcioner Aleksandar Ranković Leka, i to najviše za lov. Tokom sedamdesetih vila je preuređivana za potrebe Josipa Broza Tita, ali on ju je samo jednom prilkom 1976. godine na kratko posetio. Iz tih razloga ovu vilu ponekad nazivaju i „Titova i Lekina vila”.

5. Manastir Staro Hopovo - Na oko dva kilometra od manastira Novo Hopovo, izolovan i okružen borovom šumom, nalazi se muški manastir Staro Hopovo, zasigurno jedan od najmanjih na Fruškoj gori. Često se naziva i Stari manastir. Ovaj manastir i crkvu posvećenu Svetom Nikoli podigao je despot Đorđe Branković, krajem XV i početkom XVI veka.

Fruškać, odnosno fruskac.net je onlajn vodič kroz Nacionalni park Fruška gora nastao sa ciljem očuvanja njegovih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. Portal je osnovan 2015. godine i napravljen je isključivo doprinosom i veštinama zaljubljenika u prirodu.

Kroz portal ljudima prenosimo našu ljubav prema Fruškoj gori, stvaramo zajednicu ljubitelja prirode i pravimo mesto gde svakodnevno mogu da nauče nešto novo o ovoj planini i drugim zanimljivostima koje su specifične samo za nju. 

Fruškać je nezavisno udruženje građana, nemamo podršku države, institucija i ne prodajemo vino. Podržite nas kako bi ideja nastavila da raste. Ostavite nam vaše podatke putem ove forme, a zatim uplatite novac na naš tekući račun 160-429193-75 ili uplatite preko Paypal-a na [email protected] Možete nas podržati i preko Patreon-a i tu vas čeka iznaneđenje. ?

Tagovi: Vikend sa porodicom

Komentari

Facebook

DISQUS