Ћир
Razno

Vila Ravne

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

U šumi nedaleko od Sviloša Vila Ravne već više od jednog veka nezaobilazno je obeležje ovog dela Fruške gore. Vilu je sagradila iločka plemićka porodica Odeskalski (Odescalchi) prvenstveno radi uživanja u fruškogorskom raju. Tokom vremena ona je menjala vlasnike, da bi na kraju, posle Drugog svetskog rata, dobila nacionalizovani status.

Vilu je ponekad koristio visoki državni funkcioner Aleksandar Ranković Leka, i to najviše za lov. Tokom sedamdesetih vila je preuređivana za potrebe Josipa Broza Tita, ali on ju je samo jednom prilkom 1976. godine na kratko posetio. Iz tih razloga ovu vilu ponekad nazivaju i „Titova i Lekina vila”.

Trenutno Vila Ravne je prazna i u vlasništvu AP Vojvodina, koja se brine o njoj. Prelepu livadu u sklopu poseda koristi Nacionalni park za reintrodukciju evropskog jelena (Cervus elaphus, L). Ukoliko ste dovoljno tihi, možete i ugledati neke od njih. Do vile se može doći i sa Partizanskog puta kratkom šetnjom kroz šumu.

Mesto: Sviloš

na mapi location

  • Lat: 45.144678
  • Long: 19.619375
  • Alt: 351 m

Komentari

Facebook

DISQUS