Ћир
Razno

Pećina Beli Majdan

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Stari kamenolom Beli Majdan, ili kako ga još zovu Rakovačka pećina, nalazi se u Rakovcu. Do pećine se može doći direktno automobilom nasutim putem ili peške od spomenika posvećenog NOB-u koji se nalazi pored glavnog puta koji vodi za Zmajevac. Pripremite se za malo penjanja uz strmu padinu kako biste došli do velike dvorane.

Dvorana je visoka oko četiri metra, nastala je iskopavanjem kamena u davnim vremenima najverovatnije za potrebe obližnjeg manastira Rakovac, a svod drže kameni stubovi. Rudnički kop je zatvoren 30-ih godina. Postoje i stepenice isklesane u kamenu, tako da možete obići sve odaje u unutrašnjosti. Dimenzije celog kompleksa su impozantne i jedinstvene za područje Fruške gore.

Postoji put koji vas može dovesti iznad svoda dvorane odakle se pruža upečatljiv pogled na Fruškogorje. Pored pećine se nalazi i jedan otvor u zemlji iz koga izbija topao vazduh koji je posebno osetan tokom hladnijih dana.

Mesto: Rakovac

na mapi location

  • Lat: 45.18111
  • Long: 19.77297
  • Alt: 238 m

Komentari

Facebook

DISQUS