Ћир
Manastiri

Manastir Grgeteg

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Ovaj ženski manastir je smešten povrh istoimenog mesta uz gustu fruškogorsku šumu. Legenda kaže da je manastir Grgeteg sa Crkvom Svetog Nikole osnovao Zmaj Ognjeni Vuk za svog slepog oca još u XV veku. Stara kamena crkva je u XVIII veku zamenjena baroknom građevinom.

Pored ikonostasa koji je 1902. godine naslikao Uroš Predić, u hrаmu se nаlаzi ikonа Trojeručicа, te mаnаstir pohode mnogobrojni hodočаsnici.

Nekada je ovaj manastir bio dobrostojeći sa četiri mlina, devet vodenica i 200 jutara zemlje pod oranicama, vinogradima i livadama. U sklopu manastirskog kompleksa, istočno od manastirske kapije u Kalin potoku, nalazi se geološko-paleontološko nalazište od velikog značaja.

U Drugom svetskom rаtu mаnаstir je teško oštećen, srušen je zvonik i veliki deo konаkа. Dаnаs mаnаstirski kompleks čine crkvа, konаci sа sve četiri strаne i ekonomske zgrаde.

Trošnim letnjim putem je moguće doći do manastira Velika Remeta, koji je udaljen svega jedan kilometar vazdušnom linijom.

Mesto: Grgeteg

na mapi location

  • Lat: 45.137996
  • Long: 19.902007
  • Alt: 274 m

Komentari

Facebook

DISQUS