Ћир
Manastiri

Manastir Rakovac

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Ovaj ženski manastir je smešten u podnožju severnog dela Fruške gore, odmah uz Rakovački potok, a neposredno pored glavnog puta koji vodi kroz Rakovac. Posvećen je Svetom Kuzmi i Damjanu, a po predanju, podigao ga je izvesni Raka, komornik despota Jovana Brankovića, krajem XV veka na mestu gde je ubio jelena.

Renovirani masivni konaci koji opasuju manastir kao da skrivaju ovaj mali nadasve šarmantni manastir od prolaznika. Kako je manastir tokom svoje istorije više puta razaran i pljačkan od Turaka, Austrougara i Nemaca, tako se i arhitektura manastira menjala.

Ovaj manastir nije zaobišao ni Drugi svetski rat, kada je pretrpeo velika oštećenja. Pre rata iza konaka su se uzdizali visoki barokni zvonik i kupola. Crkva i konaci su teško oštećeni, a zvonik je porušen kada su Nemci saznali da se u manastiru nalazi partizanska štamparija. Sada je kupola renovirana i podseća na romanički stil gradnje, dok zvonik nije ni približan onom nekadašnjem.

Ako planirate da posetite manastir, odvojite vreme da obiđete i ostale rakovačke lokacije. 

Mesto: Rakovac

na mapi location

  • Lat: 45.184697
  • Long: 19.774143
  • Alt: 176 m

Komentari

Facebook

DISQUS