Ћир
Razno

Crkva na Tekijama

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na magistralnom putu Novi Sad – Beograd, po samom izlasku iz Petrovaradina, nalazi se najveće marijansko svetilište u Srbiji, Crkva Snežne Gospe na Tekijama. Ova rimokatolička crkva ima veoma interesantnu istoriju iz koje je teško razaznati šta je mit a šta stvarnost. Na njenom mestu se nekada nalazila srednjovekovna bogomolja posvećena Devici Mariji, koju su Turci srušili i u XVI veku izgradili na njenom mestu omanju džamiju i malu tekiju (mirno počivalište, na arapskom).

Po potpisivanju Karlovačkog mira i povlačenju Turaka 1699. godine, džamija je ponovo pretvorena u omanju crkvu. Nakon 17 godina mira, usledio je novi rat između Austrougarske i Turske. Dana 5. avgusta 1716. se na Vezircu odvija velika bitka – austrijska vojska pod komandom princa Eugena Savojskog je daleko nadjačana turskom vojskom, pod komandom velikog vezira Damada Ali Paše. U ovom momentu činjenice postaju mutne, ali legenda je lepa: tog letnjeg dana pada sneg koji austrijska vojska tumači kao znak Device Marije i, ohrabrena, čudesno pobeđuje bitku. Od tog dana, crkva je posvećena Snežnoj Gospi (ponekad poznatoj i kao Tekijska Gospa).

Crkva danas nosi kao simbole i polumesec i krst kako bi obeležili dve religije koje su na tom mestu imale svoja svetilišta.

Mesto: Petrovaradin

na mapi location

  • Lat: 45.2281803
  • Long: 19.896736
  • Alt: 97 m

Komentari

Facebook

DISQUS