Ћир
Razno

Dvorac Marcibanji–Karačonji

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Nedaleko od obale Dunava nalazi se dvorac koji je bio u prvobitnom vlasništvu porodice Marcibanji. Sagrađen je krajem XVIII i početkom XIX veka. Današnji oblik dobija dogradnjom i rekonstrukcijom zahvaljujući novim vlasnicima, porodici Karačonji, sredinom XIX veka.

Građevina je reprezentativna, izgrađena u klasicističkom stilu, sa kolonadama dorskih stubova i ornamentikom od kovanog gvožđa. Celo zdanje je formirano od četiri objekta, a okruženo je engleskim pejzažnim vrtom, prvobitno ukrašenim egzotičnim drvećem iz celog sveta i skulpturama sfingi i lavova. Park je imao pešačke staze, staze za jahanje i poribljeno jezero, a ostaci skulptura i nekadašnjeg vrta vidljivi su i danas.

Imućna porodica Karačonji je sve do 1918. godine održavala balove i prijeme u svom dvorcu. Međutim, posle rata, ovo velelepno zdanje je nacionalizovano i korišćeno višenamenski. Danas se dvorac nalazi u privremenom vlasništvu JVP Vode Vojvodine i, izuzev grafita i skulptura u parku koje su većinom porušene i polomljene, vrlo dobro je očuvan.

Mesto: Sremska Kamenica

na mapi location

  • Lat: 45.226195
  • Long: 19.841655
  • Alt: 77 m

Komentari

Facebook

DISQUS