Ћир
Razno

Vrdnička kula

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Nalazi se u blizini Vrdnika. Postoje saznanja da su temelji kule izgrađeni još za vreme Rimljana u IV veku, a posle je na tim istim temeljima izgrađeno utvrđenje u XIV veku. Današnja kula predstavlja ostatak tog nekadašnjeg utvrđenja.

Nalazi se na vrhu usamljenog brda obraslog gustom šumom, tako da će vam se uvek nalaziti na horizontu bez obzira na to iz kog pravca dolazite. Do kule vodi vijugava planinska staza na koju vas upućuje tabla sa natpisom „Kula – Staza zdravlja”. Nakon nekoliko minuta aktivnog penjanja, koje ne bi trebalo da bude previše naporno, dospećete direktno do ovalnih zidina kule.

Kula je nešto niža od 20 metara i cilindričnog je oblika. Postoje otvori u debelim zidinama kroz koje, ako ste vešti u penjanju, možete da osmotrite unutrašnjost. Pogled na fruškogorske šume koje se pružaju u nedogled je impresivan.  

U šumi okolo nalaze se ostaci nekadašnjih zidina utvrđenja. Po povratku, možete se spustiti putem ka Vrdniku i manastiru Ravanica.

Mesto: Vrdnik

na mapi location

  • Lat: 45.143916
  • Long: 19.775316
  • Alt: 368 m

Komentari

Facebook

DISQUS