Ћир
Izletišta

Rohalj baze

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Rohalj baze su dobile naziv po podzemnim bazama, odnosno skrovištima lokalnog stanovništva koje se povlačilo iz Divoša, Ležimira i okolnih sela za vreme Drugog svetskog rata. Skloništa su bila smeštena na tadašnjem posedu divoške porodice Rohalj, pa otuda prvi deo naziva. Na ovom mestu su bili stacionirani partizanski odredi sakriveni u zemunicama, tako da je tokom rata ova lokacija bila slobodna teritorija. Odmah pokraj puta se nalazi spomen-kuća, podignuta 1972, u kojoj su bili izloženi eksponati NOB-a. 

Danas je napuštena i veći deo eksponata je prenet u Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici. Nedaleko od spomen-kuće, u pravcu stazice popločane kaldrmom, nalazi se spomen-groblje posvećeno žrtvama u ratu.

Ova lokacija je omiljeno izletište meštana iz Divoša i drugih okolnih sela, a naročito su popularna noćenja u okolnoj šumi za vreme prvomajskih praznika. U blizini se nalazi veći broj planinskih izvora. Na svega nekoliko kilometara se nalaze manastiri Kuveždin i Đipša, a sa padina se pruža lep pogled na selo Divoš i sremsku ravnicu. Po vedrom danu u daljini se jasno vide planine Cer i Majevica.

Mesto: Divoš

na mapi location

  • Lat: 45.14111
  • Long: 19.52946
  • Alt: 290 m

Komentari

Facebook

DISQUS