Ћир
Manastiri

Manastir Beočin

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Manastir Beočin je ženski manastir posvećen Vaznesenju Hristovom i nalazi se nadomak sela Beočin, na severnoj strani Fruške gore, između dva brega obrasla gustom šumom. Vreme njegovog nastanka nije tačno utvrđeno, ali se pominje u nekim zapisima još iz XVI veka.

U manastiru se nalaze mošti vladike Varnave Nastića, najmlađeg srpskog prosvetitelja. Ovaj manastir krasi Ljuti potok i park koji su Francuzi zasadili pre 150 godina. Tada je došla grupa baštovana koja je uređivala Versajski park i tu napravila malu njegovu kopiju sa fontanom i bazenom u sredini.

U Drugom svetskom ratu manastir je opustošen, a građevine su ostale neoštećene, za razliku od ostalih fruškogorskih manastira. Ako nastavite putem pored manastira, naići ćete na raskršće koje vodi ka Dumbovačkim vodopadima i rasadniku Nacionalnog parka Fruška gora, a u blizini se nalazi i izletište Brankovac do koga se može doći šumskim putem.

Mesto: Beočin

na mapi location

  • Lat: 45.1769547
  • Long: 19.7220523
  • Alt: 195 m

Komentari

Facebook

DISQUS