Ћир
Manastiri

Manastir Kuveždin

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na jugozapadnom delu Fruške gore, u blizini mesta Divoš, nalazi se muški manastir Kuveždin. Smešten je u uzanoj dolini i okružen sa tri brdašca obrasla retkom šumom, u otvorenom delu prema selu na kome se nalaze manastirsko imanje i bašta.

Ovaj izrazito monumentalni manastir imao je bogatu riznicu i velike zemljoposede, a pod upravom Kuveždina bili su i obližnji manastiri Divša i Petkovica. Prema predanjima, manastir je u XVI veku osnovao poslednji srpski despot Stefan Štiljanović, a manastir je posvećen Svetom Savi i njegovom ocu Stefanu Nemanji.

Manastirski kompleks čini crkva sa zvonikom okružena sa tri strane spratnim konacima, a na četvrtoj je podignut zaštitni zid. Na brdašcetu iznad manastira  nalaze se groblje i mala kapela.

U toku Drugog svetskog rata ove manastirske zgrade su teško oštećene, a nakon rata, kao i većina drugih manastirskih zdanja, dugo su ostale puste, da bi 1990. bile stavljene pod zaštitu spomenika kulture. Manastir je u procesu obnove, a najveći ožiljak čini nedovršeno zapadno krilo konaka.

U krugu manastira postoji izvor na kome se možete osvežiti.

Mesto: Divoš

na mapi location

  • Lat: 45.127142
  • Long: 19.511164
  • Alt: 196 m

Komentari

Facebook

DISQUS