Ћир
Manastiri

Manastir Novo Hopovo

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Nedaleko od mesta Irig, na samom obodu šume, smešten je manastir Novo Hopovo. Veruje se da ga je osnovao Đurađ Branković početkom XVI veka sa crkvom posvećenom Svetom Nikoli i da je to bila njegova prva zadužbina. Zbog natpisa koji stoji iznad ulaza u crkvu, jedno vreme se verovalo da je nastala 1576. godine, ali je zatim ustanovljeno da je te godine izgrađena današnja crkva na mestu stare.

Zbog svoje arhitekture i istorije bogate kulturnim i verskim događajima, jedan je od najznačajnijih srpskih manastira. Manastir je bio i prosvetni centar tokom više vekova i zabeleženo je da su Srbi iz Beograda dolazili u ovaj manastir da uče da čitaju i pišu. Dositej Obradović se ovde zamonašio i boravio oko tri godine.

U toku Drugog svetskog rata manastir je pretrpeo velika oštećenja, srušen je zvonik, a manastirska biblioteka i arhiv su uništeni u požarima. Današnji manastirski kompleks čine crkva, koja je sa svih strana okružena konacima, ekonomske zgrade i ogradni zid, i o njemu brine bratstvo manastira.

Putem do Starog Hopova, na samo dva kilometra udaljenosti od njega, nalazi se malo manastirsko jezero.

Mesto: Irig

na mapi location

  • Lat: 45.12808
  • Long: 19.84636
  • Alt: 253 m

Komentari

Facebook

DISQUS