Ћир
Manastiri

Manastir Velika Remeta

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na krajnjem istočnom delu Fruške gore, svega nekoliko stotina metara od izvorišta potoka Šelovrenca, nalazi se manastir Velika Remeta. Prema predanju, osnovao ga je kralj Dragutin krajem XIII veka, a u zvaničnim istorijskim spisima se prvi put pominje u XVI veku. Manastir je muški i posvećen je Svetom Dimitriju. Sa sve četiri strane okružen je konacima, a u središtu se izdiže najviši zvonik u Sremu visine 38,6 metara.

Kad kročite na manastirski posed, očaraće vas rajski vrt igumana Stefana. Odmah sa leve strane se nalazi malo etno-selo sa nekoliko brvnara i letnjikovac koji su tu napravljeni za sve ljude koji žele da roštiljaju i uživaju u prirodi. Sa desne strane manastira je izgrađena i replika Vitlejemske pećine i brda Sion sa kapelom. Tu se još nalazi i izvor Ubavac, koji je čuven po vodi koja bistri vid. Zbog svega toga ovaj skriveni manastir u dolini daleko od puteva danas posećuje sve više ljudi koji žele da uživaju u prirodi.

U toku Drugog svetskog rata manastir je spaljen, a manastirska riznica većim delom pokradena.

U blizini se nalaze i manastiri Grgeteg i Krušedol.

Mesto: Velika Remeta

na mapi location

  • Lat: 45.14311
  • Long: 19.91766
  • Alt: 270 m

Komentari

Facebook

DISQUS