Ћир
Manastiri

Manastir Vrdnik

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

U mestu Vrdnik, poznatom banjskom centru na južnim padinama Fruške gore, nalazi se manastir Vrdnik. Ovo je jedini fruškogorski manastir koji se nalazi u naseljenom mestu. Smatra se da je podignut tokom XVI veka. O njemu se malo toga znalo sve dok ga nisu naselili monasi manastira Ravanica bežeći pred Turcima tokom Velike seobe Srba. Sagradili su crkvu i posvetili je Vaznesenju Hristovom, i od tada ovaj manastir nazivaju i Mala Ravanica. Sa sobom su doneli mošti kneza Lazara koje su tu ležale sve do 1942, kada su bile prenete u Sabornu crkvu u Beogradu i tek 1989. vraćene u svoju zadužbinu. Danas se o manastiru staraju monahinje, a konaci manastira su ubrajaju u jedne od najlepših na Fruškoj gori.

U Drugom svetskom ratu manastir nije pretrpeo veća oštećenja, ali su pokradeni dragoceni predmeti iz manastirske riznice koji su kasnije vraćeni u muzej SPC u Beogradu.

Ako krenete putem ka Rumi, na samo osam kilometara odavde, nalazi se Pavlovačko jezero, a koji kilometar dalje i Borkovačko. U blizini se još nalaze i manastiri Jazak i Mala Remeta.

Mesto: Vrdnik

na mapi location

  • Lat: 45.128444
  • Long: 19.784495
  • Alt: 207 m

Komentari

Facebook

DISQUS