Ћир
Razno

Petrovaradinska tvrđava

Next
Expand
Misc - Petrovaradinska tvrđava
Misc - Petrovaradinska tvrđava

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Ovo impozantno utvrđenje vodi poreklo još iz doba I veka pre nove ere kada su stari Kelti naseljavali obale Dunava. Na desnoj obali reke, naspram Novog Sada, nalazi se Petrovaradinska tvrđava, zdanje koje je dugo služilo kao vojna, trgovačka i izviđačka ispostava Keltima, Rimljanima, Vizantijcima, Francima i Austrougarima, mada se njoj najčešće pripisuje važnost koju je imala u borbi protiv turske opsade. Godine 1526. je pripojena Turskom carstvu, a zatim 1691. vraćena Austrougarskom carstvu. Period između tih godina je bio napet i neizvestan.

Iako su temelji Petrovaradinske tvrđave postavljeni još u bronzano doba, ona je počela dobijati svoj oblik tek na samom kraju XVII veka, kada je pod naredbom cara Leopolda Prvog postavljen kamen-temeljac gornje tvrđave. Carica Marija Terezija je 1748. podarila nezavisnost Petrovaradinskoj tvrđavi i naselju koje se izgradilo oko nje. Austrougarski radovi na tvrđavi su zvanično okončani 1760. godine.

Dug period izgradnje je ostavio prostora mnogim mitovima i legendama o stvarnom rasporedu Petrovaradinske tvrđave – naročito o njenim podzemnim tunelima, za koje se zna da se prostiru na četiri nivoa ispod zemlje. Prva dva nivoa su mapirana, i iako je i dalje celokupna struktura tunela opasna i neistražena, moguće je otići u organizovanu turu po gornjem, najbezbednijem nivou.

Petrovaradinska tvrđava je demilitarizovana sredinom XX veka i proglašena istorijskim spomenikom. Danas se tamo nalazi uređeno šetalište, mnoštvo hotela, restorana, umetničkih ateljea i galerija, vojna kasarna, novosadska Akademija umetnosti, planetarijum i astronomska opservatorija, neprevaziđena panorama Novog Sada, kao i Muzej i Arhiv grada. Jedna od najpoznatijih znamenitosti tvrđave je sat-kula Bastiona Svetog Luja. Pošto je osnovna funkcija ovog sata da pokazuje vreme brodovima na Dunavu, mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate, čime je sat zaradio ime Pijani sat. Veliki broj kulturnih manifestacija se odvija na Petrovaradinskoj tvrđavi svake godine, a najposećeniji je letnji muzički festival EXIT.

Mesto: Petrovaradin

na mapi location

  • Lat: 45.252595
  • Long: 19.863007
  • Alt: 92 m

Komentari

Facebook

DISQUS