Ћир
Razno

Zavičajni muzej Čerevića

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Zavičajni muzej Čerevića osnovan je 1980. godine. Postavka muzeja sve posetioce vodi na putovanje kroz istorijsku i kulturnu baštinu ovog sela i upoznavanje sa njegovim znamenitim žiteljima, koji su svojim životnim putem ili svojim stvaralačkim opusom potvrdili vezanost za ovo mesto.

Eksponate koje ovde možete videti su: umetnička platna, skulpture, rukopisi, fotografije kao i druga građa, razvrstani su u posebne celine. Odvojeno je predstavljena rukopisna zaostavština pesnika Jovana Grčića Milenka i legat vajara Jovana Soldatovića. 

Sveobuhvatna postavka u okviru muzeja predstavlja razvoj Čerevića kroz vreme. Istovremeno prezentuje neke od istaknutijih ličnosti Čerevića na osnovu očuvanih starijih izvora, kao i ličnosti i zbivanja međuratnog perioda i tokom NOR-a. 

Uz ovu postavku izložena je, kao posebna omanja celina, zbirka fosilne faune i arheološke iskopine sa lokaliteta Čerević. 

O istoriji Čerevića i životnom putu mnogih njegovih meštana i znamenitih ličnosti, govore i listovi izloženih glasila i periodika, pisama i drugih svedočanstava. Svi oni sadrže neku autentičnu priču vezanu za postojanje Čerevića kroz vreme, za raznolika zbivanja i delovanje mnogih ličnosti.

Mesto: Čerević

na mapi location

  • Lat: 45.220097
  • Long: 19.664293
  • Alt: 80 m

Komentari

Facebook

DISQUS