Ћир
Spomenici

Spomen-grob ruskom heroju

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Mihail Zaharovič Galanov (Михаил Зачарович Галанов) rođen je 1915. godine u Sibiru (tačno mesto nepoznato), a poginuo na Fruškoj gori 4. 12. 1944. Bio je poručnik garde Sovjetske armije i komandant minobacačkog voda i nosilac dva ordena: Ordena Otadžbinskog rata II reda i Ordena crvene zvezde. Ova odličja je stekao 1944. godine ratnim zaslugama boreći se u Ukrajini.

Usmrćen je hicem iz snajpera dok je rukovodio minobacačkim vodom od 82 milimetra koji je davao vatrenu podršku 8. brigadi I proleterske divizije prilikom proboja linije fronta severno od Erdevika. Za dva dana borbe je neutralisao dva nemačka mitraljeza i minobacačku bateriju, i pritom naneo neprijatelju velike gubitke u ljudstvu. Posthumno je nagrađen sovjetskim Ordenom Otadžbinskog rata I reda, ukazom od 14. 12. 1944.

Sahranjen je na mesnom groblju u Staroj Binguli, gde mu je i podignut spomenik. Interesantno je da je sahranjen na lokalnom groblju, među grobovima žitelja i da je jedini pripadnik sovjetske vojske koji tamo počiva. Spomenik je obnovljen u jesen 2015. godine.

Mesto: Stara Bingula

na mapi location

  • Lat: 45.138998
  • Long: 19.487794
  • Alt: 241 m

Komentari

Facebook

DISQUS