Ћир
Spomenici

Spomen-obeležje Sloboda

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Sloboda je naziv spomenika na Iriškom vencu. Podignut je u čast palih boraca i predstavlja simbol Narodnooslobodilčke borbe protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. Otkriven je 1951. godine, a autor je skulptor Sreten Stojanović. Spomenikom dominira visoki obelisk na čijem se vrhu nalazi predstava žene – oličenje slobode – sa visoko podignutim rukama kao gest kojim se poziva na ustanak. Na postolju iz koga se uzdiže obelisk nalazi se grupa naoružanih partizana. Na bočnim stranama spomenika nalaze se bronzani reljefi sa prikazima stradanja, otpora i borbe. Obelisk i prateći zidovi su izgrađeni od krečnjačkog kamena sa Fruške gore.

Najveći je spomenik na Fruškoj gori, a lokacija je sa razlogom odabrana kako bi se obelisk, simbol slobode i otpora, mogao videti sa prilaza Iriškom vencu.

Pokraj kompleksa se nalazi park sa četinarima. Interesantne su i edukativne pešačke rute sa raspoređenim informacionim tablama namenjene najmlađima s ciljem da upoznaju biljni i životinjski svet Fruške gore.

Mesto: Irig

na mapi location

  • Lat: 45.15240
  • Long: 19.83998
  • Alt: 504 m

Komentari

Facebook

DISQUS